Sleuteltijd

Het heeft even geduurd maar de onderdelen zijn binnen dus tijd om deze te gaan monteren.


Gisteren begonnen met de voorkant. Als eerste de band wisselen, deze wilde ik dit keer zelf vervangen met de Beadpro bandenlichters die in de trailtoolkit zitten (voor de Ténéré wordt een eigen set samengesteld) zodat ik kan oefenen voor als ik onderweg met een lekke band kom te staan want dat komt bij offroad rijden wel eens voor.
Verder moesten de balhoofdlagers vervangen worden, de remschijven en blokken en de Hyperpro verenset in de plaatst komen van de originele.

De voorband ging vrij gemakkelijk, alsof ik het vaker had gedaan en met een pauze van een paar uur om wat te eten en de kwalificatie van de F1 te kijken is de voorkant om half 10 klaar.


Voor vandaag wilde ik de achterkant klaarmaken maar ik had niet even niet goed vooruit gepland en had de tank bij de laatste rit vol gegooid wat niet handig is als de tank eraf moet.
Plan gewijzigd naar de band, torsiedempers en lager van de kettingwielhouder en de Hyperpro achterschokbreker plus de Power Commander komt volgend weekend wel.
Tussendoor de F1 race kijken en meteen de lunch pakken.

Helaas ging die achterband minder goed. Na anderhalf uur worstelen had ik eindelijk de rand los maar toen moet hij nog van de velg af en ook dat ging niet zoals gehoopt.
Ik was al geen fan van Bridgestone maar nu helemaal niet meer. Het is wel zo dat de ene band stugger is en dus moeizamer eraf gaat dan de ander maar dit was wel heel erg, hopen dat de nieuwe wat vergevingsgezinder is maar Michelin staat er wel om bekend dat dit een van de stuggere varianten is. De voorband ging ook goed dus hopen dat de achterband net zo meewerkt want de Bridgestone heb ik er uiteindelijk af gekregen met behulp van de slijptol en die heb ik op een trail natuurlijk niet bij me. Op een trail is het ook niet de bedoeling om de band te slopen want dan gaat het om een reparatie of vervangen van de binnenband en niet het vervangen van de buitenband.

Het lager bleek nog in prima conditie en de remblokken ook dus die gaan op de plank voor wanneer ze wel aan vervanging toe zijn.
Toen eindelijk de band erop lag en de nieuwe torsiedempers geplaatst voelde alles weer als nieuw en was het tijd voor een proefrit.
Ik heb op de Crosstourer ook Michelin Anakee Wild’s gehad en daar duurde het een paar honderd kilometer voor ze goed aanvoelden en de eerste honderd waren ronduit rampzalig.
Als ik van tevoren niet had geweten dat het begin moeizaam was dan had ik gedacht een grote miskoop te hebben gedaan maar het zijn prima banden gebleken, helemaal als je bedenkt dat het 50/50 banden zijn (50% voor op de weg en 50% voor offroad) en dus echte noppenbanden.
Door die ervaring heb ik ze ook meteen voor de XT besteld en blijkbaar was het gewicht van de CT een grote oorzaak van de moeizame start want na een paar rotondes was het ergste er al af en een paar bochten later begonnen ze ook al te wennen.

Zelfs al een stuk offroad gedaan maar dat is in het donker toch wel een uitdaging, de banden voelden daar in ieder geval ook prima aan.
Toen ik merkte dat het slechte gevoel maar van korte duur was had ik de rest van de testrit een smile van oor tot oor en was ik helemaal happy.
Ik kan niet wachten om de Hyperpro achterschokdemper te ervaren. Hopen dat die klus volgend weekend wel meevalt en ik die testrit bij daglicht kan maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *